Savez danas

Savez jevrejskih opština Srbije je krovna organizacija jevrejskih opština koja predstavlja jevrejsku zajednicu Srbije u zemlji i inostranstvu i vodi poverene mu poslove radi ostvarenja zajedničkih ciljeva od interesa za celu zajednicu. Naša zajednica ima oko 3 300 članova.

Sedište Saveza je u Beogradu. Organi Saveza su najviša tela jevrejske verske i nacionalne zajednice u Srbiji. Osnovni ciljevi Saveza jevrejskih opština Srbije su: Očuvanje i negovanje tradicije i običaja jevrejskog naroda;
Negovanje jevrejskog nacionalnog identiteta; Iniciranje i podržavanje aktivnosti u oblasti jevrejske kulture i obrazovanja; Stvaranje uslova za upoznavanje i upražnjavanje jevrejske vere za sve članove;

Aktivan rad na obrazovanju dece i omladine u «Hederu» i «Talmud Tori» u skladu sa osnovnim principima jevrejske vere i tradicije; «Cedaka» – humanitarni rad i socijalna aktivnost zasnovana na principima jevrejske solidarnosti;
Suprostavljanje asimilaciji jevrejske zajednice, uz poštovanje verskih, nacionalnih i etničkih prava, tradicija i kultura ostalih naroda; uprotstavljanje antisemitizmu, rasnoj netrpeljivosti i svakom obliku mržnje i diskriminacije, te narušavanju osnovnih ljudskih prava i sloboda; Očuvanje sećanja na Holokaust državanje posebnih veza sa jevrejskim zajednicama okolnih zemalja, udruženjem Jevreja iz bivše Jugoslavije u Izraelu, sa državom Izrael i drugim delovima jevrejskog naroda u svetu; Saradnja sa jevrejskim i ostalim verskim, nacionalnim i humanitarnim organizacijama u zemlji i inostranstvu. Jevrejska zajednica ima razvijen kulturno-obrazovni, verski i društveni život, koji ostvaruje kroz ustanove Saveza, uz pomoć organizovanih stalnih grupa okupljenih oko zajedničkih interesovanja i sklonosti, kao i preko prethodno verifikovanih projekata. U okviru saveza postoji i radi Jevrejski istorijski muzej, koji poseduje značajnu i vrednu kolekciju. U okviru muzeja postoji Depo koji sadrži 1000 m arhivske građe bitne ne samo za našu zajednicu nego i za Srbiju i širu međunarodnu zajednicu.

JIM priređuje zapažene izložbe značajne za Beograd i širu zajednicu, kao što su bile “Životni ciklus – običaji kod Jevreja” održane u Konaku kneginje Ljubice, “Komšije kojih više nema” postavljene u zgradi “Oneg Šabat” na Dorćolu, sada Rex, značajna izložba “Dokumenta filatelističke Judaike” I i II, jedine takve vrste na prostorima ovog dela Evrope… Sve ove izložbe prate bogata štampana izdanja kao i CD.
Redovno izdajemo BILTEN (od januara 2009. Menja ime u “Jevrejski pregled), glasilo naše zajednice, koji se distribuira svim jevrejskim domaćinstvima u zemlji, velikom broju jevrejskih čitalaca u inostranstvu, kao i značajnim institucijama i ustanovama kod nas i u svetu. Imamo i zapaženu izdavačku delatnost. Objavljen je veliki broj naslova među kojima su četiri knjige “Mi smo preživeli” (potresna svedočenja Jevreja koji su preživeli Holokaust), na srpskom i engleskom jeziku, “Kladovski transport” – Zbornik radova sa okruglog stola koji govori o stradanju Jevreja izbeglica iz Beča, kao i Jevreja iz Šapca koji su priskočili u pomoć svojoj braći.
Za štampu je već spreman Zbornik broj 9, koji sadrži značajne tekstove, studije, arhivsku i memoarsku građu. Svake godine objavljujemo Književni nagradni konkurs. Na dosadašnjim konkursima učestvovali su mnogi, danas poznati pisci kao što su David Albahari, Filip David, Ana Šomlo, Danilo Kiš…

Jevrejska zajednica ima dva hora: “Braća Baruh” iz Beograda i “Hašira” iz Novog Sada, čija gostovanja u zemlji i inostranstvu beleže velike uspehe. Uspešno rade i dva folklorna ansambla “Nahar Haeš” iz Beograda i “Maajan” iz Novog Sada.
Zajednica ima i amatersko pozorište “Kralj David” iz Beograda.
Jedan od stubova jevrejskog života i naših aktivnosti su ženske sekcije, a redovne su aktivnosti i u dečjim i omladinskim klubovima, art radionicama itd. Tradicionalno, svake godine, organizujemo proslavu Evropskog dana deteta. Na toj manifestaciji, osim naše, učestvuju i deca slovačke, mađarske, romske, bošnjačke, rusinske manjine, deca sa posebnim potrebama, deca bez roditelja… Nakon nastupa na platou ispred Beogradskog izloga, priređuje se celodnevno druženje u dvorištu naše Sinagoge.
Godinama održavamo kurseve hebrejskog jezika u nekoliko naših opština.
Verski život odvija se kroz redovne službe u Sinagogi, održavanje praznika, predavanja i versko obrazovanje koje vodi rabin Isak Asiel.

Svake godine, u svim gradovima gde postoje Jevrejske opštine, početkom septembra organizujemo manifestaciju pod nazivom Evropski dani jevrejske kulture. Redovno održavamo skupove koje organizuju naše Jevrejske opštine, na kojima se okuplja više stotina Jevreja iz Srbije, kao i iz susednih zemalja. U februaru se okupljamo u Novom Sadu na manifestaciji pod nazivom Šolet, u maju je skup na Adi Ciganliji gde proslavljamo Lag Baomer, u julu u Zrenjaninu održava se skup Makabijada, u septembru za berbanske dane okupljamo se u Subotici, u oktobru u Kikindi itd.
Veliki broj naših članova svake godine u septembru učestvuje na Bejahadu, skupu u organizaciji jevrejske zajednice Hrvatske, koji nam pruža priliku da se sretnemo sa sunarodnicima EX YU prostora i onima koji su se odatle raselili u razne delove sveta. Redovno, takođe, učestvujemo i na skupu u Osijeku koji okuplja između 200 i 300 učesnika.
Ovim ni izdaleka nisu obuhvaćene sve kulturne, obrazovne, verske, društvene i ostale aktivnosti Saveza jevrejskih opština Srbije. Redovna poseta našem sajtu prilika je da se o njima blagovremeno i do detalja obavestite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *